Η εκτενής κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (ΙΝ.ΕΛ): Ενίσχυση της ελληνικής ως γλώσσας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με επιστημονική εγκυρότητα και ευαισθησία

Το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (ΙΝ.ΕΛ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που έχει ως στόχο να κρατήσει ζωντανή την ελληνική γλώσσα και να τη φέρει κοντά σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στον Απόδημο Ελληνισμό. Η δράση του Ινστιτούτου επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ελληνικής ως γλώσσας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αξιοποιούν τη δύναμη της πολυγλωσσίας, τη διαπολιτισμική κατανόηση και τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό, επιμορφώνει εκπαιδευτικούς, διοργανώνει συνέδρια και επιστημονικές δράσεις, ενώ συνεργάζεται με σχολεία και πανεπιστήμια, προσφέροντας υποστήριξη σε ζητήματα διδασκαλίας και ανάδειξης του έργου τους.

Στις 5 και 6 Ιουνίου 2025, το ΙΝ.ΕΛ διοργάνωσε στην Αθήνα το πρώτο του Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας και την Πολυγλωσσία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκε η σημασία της πολυγλωσσικής και διαπολιτισμικής προσέγγισης στη διδασκαλία, ο παιδαγωγικός ρόλος της διαμεσολάβησης και η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ανανέωση του διδακτικού υλικού και την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση της σειράς «Ελληνικά για σας», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής για εφήβους και ενηλίκους, διαθέσιμου σε έντεκα γλώσσες. Το έργο δημιουργήθηκε από τη φιλόλογο Ευαγγελία Γεωργαντζή, ιδρυτικό μέλος της NEOHEL ((Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών & Εκδόσεων – Κέντρο έρευνας Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ελλάδα) και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνογλωσσίας, με την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το πρόγραμμα συνδυάζει γλωσσολογικές, παιδαγωγικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές παραμέτρους, καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες στην εκμάθηση της ελληνικής.

Παρουσιάστηκε επίσης το έργο “BIMELEG” (Greek without borders), το οποίο προσεγγίζει τη διδασκαλία της ελληνικής με διαπολιτισμική ματιά, δίνοντας έμφαση σε βασικές γλωσσικές δεξιότητες, όπως η προφορά, η ανάγνωση και η γραφή, μέσα από πολυγλωσσικό υλικό. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη χρήση της μετάφρασης και της διαγλωσσικής διαμεσολάβησης ως παιδαγωγικών εργαλείων που ενισχύουν τη γλωσσική επάρκεια, αλλά και την πολιτισμική ταύτιση με τη γλώσσα. Στο ίδιο πνεύμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη προτάθηκε ως επόμενο βήμα στον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας της ελληνικής, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής.

Το Συνέδριο ανέδειξε επίσης παραδείγματα από όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική συνεχίζει να διδάσκεται με δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους. Στην Αυστραλία και στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, η διδασκαλία γίνεται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας Voice Thread, με στόχο την ενίσχυση της προφορικής έκφρασης. Στην Κύπρο, ο πολιτισμός και η διαπολιτισμική ευαισθησία παίζουν κεντρικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην Ιταλία, το πρόγραμμα “It’s Not Greek to me” και η διδασκαλία της ελληνικής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας δημιουργούν συνδέσεις ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη καινοτομία. Στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, η ελληνική αντιμετωπίζεται ως γλώσσα κληρονομιάς, μέσα από συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Στην Ανατολική Ευρώπη – στη Βουλγαρία, το Βελιγράδι και το Βέλικο Τάρνοβο – παρατηρείται έντονο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τα νέα ελληνικά. Στην Ισπανία, η γλώσσα εμπλουτίζεται με πολιτισμικά στοιχεία, ενώ στην Ανατολική Αττική, παιδιά από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα μαθαίνουν ελληνικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και διαδραστικών μεθόδων διδασκαλίας.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, με τις εκάστοτε διαφορές και ιδιαιτερότητές τους, συναντώνται στον κοινό στόχο του ΙΝ.ΕΛ: να κρατήσει την ελληνική γλώσσα ζωντανή, να τη συνδέσει με τον πολιτισμό της και να την ανοίξει στον κόσμο, με φαντασία, επιστημονική εγκυρότητα και ευαισθησία. Έτσι, το ΙΝΕΛ καθιερώνεται ως σύγχρονος φορέας διάδοσης και ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.

Μεγάλοι υποστηρικτές του ΙΝ.ΕΛ είναι ο Όμιλος Qualco και το Qualco Foundation

Το Qualco Foundation έχει θέσει ως αποστολή του τη στήριξη της κοινωνίας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Μέσα από τη δημιουργία ισχυρών δομών που ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές ανάγκες, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα με ουσιαστικό αντίκτυπο (παιδεία, επιστήμη, αθλητισμό, κοινωνική αλληλεγγύη), δίνοντας έμφαση στη φιλανθρωπία, την αντιμετώπιση κρίσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με στρατηγικές επενδύσεις και διατηρώντας την ευελιξία να ανταποκρίνεται σε επείγουσες συνθήκες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής, δίκαιης και ζωντανής ελληνικής κοινωνίας — τόσο για το παρόν όσο και για τις επόμενες γενιές.

Το Qualco Foundation παραμένει σταθερά προσηλωμένο στον ρόλο του, έτοιμο να στηρίξει την κοινωνία σε καιρούς ηρεμίας αλλά και κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο πάντα σε ένα φωτεινότερο μέλλον για όλους.

Link Αφιερώματος