Το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αντικείμενο την ελληνική γλώσσα, γλώσσα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βασικός σκοπός του ΙΝΕΛ. είναι η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στον Απόδημο Ελληνισμό και η διάδοσή και προβολή τους παγκοσμίως.

Για την επίτευξη του βασικού σκοπού του ΙΝΕΛ, προϋπόθεση είναι, πρώτον, η ύπαρξη και χρήση διδακτικού υλικού με χαρακτηριστικά, εκτός των βασικών, την πολυγλωσσία, τη διαπολιτισμικότητα και τις νέες τεχνολογίες, απαραίτητα στην σύγχρονη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, ψηφιακοί νομάδες κ.ά.), δεύτερον, η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με σεμινάρια δια ζώσης και διαδικτυακά, τα οποία να βασίζονται ως επί το πλείστον σε πρακτικές εφαρμογές με αναφορές, βεβαίως, στο θεωρητικό τους υπόβαθρο.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται από το ΙΝΕΛ δράσεις όπως η διεύρυνση επιστημονικά τεκμηριωμένου πολύγλωσσου εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η συστηματική οργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών επί του υλικού, με έμφαση στην ενδελεχή ενημέρωσή τους για τις αναπροσαρμογές που έχουν επιτευχθεί από πιστοποιημένους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της διδακτικής γλωσσών ως ξένων, σε συνδυασμό με τα τελευταία πορίσματα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.

Η  οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων αποτελεί έναν ακόμη βασικό στόχο του ΙΝΕΛ αρχής γενομένης με το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική ως  Δεύτερη/Ξένη γλώσσα.

Ακολουθούν η εκπόνηση μελετών, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και με άλλους συναφείς φορείς.

Η στήριξη σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παντός είδους εκπαιδευτικών κέντρων, σε θέματα οργάνωσης της ύλης ανά έτος και ανά επίπεδο καθώς και η ανάδειξη του έργου τους σε ειδικά αφιερώματα είναι στόχοι οι οποίοι συμπληρώνουν τις προγραμματισμένες δράσεις του ΙΝΕΛ.

Μία καινοτομία του ΙΝΕΛ είναι η δημιουργία της διαδικτυακής ΚΙΒΩΤΟΥ (Κ.ΙΝΕΛ) η οποία θα εμπλουτίζεται με επιμορφωτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς (π.χ. σεμινάρια επιμόρφωσης σε μορφή YouTube, πρακτικά συνεδρίων, άρθρα, συνεντεύξεις κ.ά.), προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο. Τμήμα της ΚΙΒΩΤΟΥ( ΙΝΕΛ) θα αποτελούν τα «Αποτυπώματα», συνεντεύξεις με ανθρώπους του πνεύματος οι οποίοι με το έργο τους χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή και των οποίων το αποτύπωμα θα αποτελεί εσαεί πηγή γνώσης αλλά και έμπνευσης για τις επερχόμενες γενιές. Τα κείμενα των συνεντεύξεων με την ποικιλομορφία των θεμάτων τους θα αποτελούν παράλληλα με τα προναφερθέντα, ένα πλούσιο γλωσσικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας.

Η γλώσσα συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό. Το ΙΝΕΛ σκοπό έχει να διευρύνει τους ορίζοντές του με εκδηλώσεις όπου η τέχνη, η μουσική και ποικίλες άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού θα συνδιαλέγονται με την ελληνική γλώσσα. Δράσεις με αντικείμενο συνδιαλλαγών τέχνης και γλώσσας θα ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας.

Το ΙΝΕΛ πέραν των προαναφερθέντων έχει θέσει επιπλέον στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η παρουσίαση και η προβολή του έργου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται.

Το ΙΝΕΛ διοικείται από επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν στην αξία της Ελληνικής Γλώσσας, ως γλώσσας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης και διάδοσής της παγκοσμίως, ενώ στις δράσεις του ΙΝΕΛ συμβάλλει καθοριστικά Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisors Committee) αποτελούμενη από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδρυτικός δωρητής του ΙΝΕΛ είναι το Qualco Foundation.